Maand: september 2016

manners_-path-of-least-resistance-01De weg van de minste weerstand

Maarten’s verhaal is heel herkenbaar. We maken het dagelijks mee hoor. Eigenlijk is het ook niet zo gek. Het is iets wat in ieder mens zit en ik denk ook niet dat dat er ooit uit zal gaan.

Van nature kies je nu eenmaal de weg van de minste weerstand. Dat zit in het systeem, al vanaf de oertijd. Waarom met een speer achter een beer jagen, als je een val uit kan zetten en verder af en toe kijkt of er een beer inzit? Waarom over de bergen en door de rivier met je verzamelde eten uit het oerbos, als je een kortere route kunt nemen drijvend op een boomstam over de rivier? Waarom veel kracht verspillen om je oogst of winst van de jacht voort te slepen of te tillen als je een slimme neanderthaler bent die een wiel uitvindt;)

Weg van de minste weerstand heeft ons dus ook veel gebracht. Alleen is het leven op veel punten nu stukken neanderthalercomfortabeler geworden met als gevolg dat we bijna niet meer bewegen. En daar word je uiteindelijk ook niet gezonder van..

Dus dat betekent.. aan de slag! Maak een planning, blok en leg tijden vast waarop je gaat sporten, wanneer je je eten bereidt. Als je het aan laat komen op de dag zelf, wordt het lastiger en duik je eerder in je oude “weg van de minste weerstand” patroon, met als gevolg dat het sporten erbij inschiet.

Bij smoesje “geen tijd” is het meestal de vraag of je echt geen tijd hebt of dat je je prioriteiten elders legt. Mijn ervaring is dat de mensen met een drukker leven, juist wel regelmatig komen sporten. Eenvoudig weg omdat ze met een planning werken. Ook een gezonde structuur en dagindeling helpt om je planning te realiseren. Iemand die geen werk heeft, heeft in verhouding meer tijd, maar blijft vaak langer in zijn bed liggen. Ook raakt de structuur eruit en komt diegene juist minder toe aan het sporten.

En ja, ook bij een blessure of pijntje gewoon aan de slag. Uiteraard zijn er blessures waarbij sporten er echt even niet inzit. Maar vaak kun je met een blessure of klachten toch sporten. We passen de training er gewoon op aan, er zijn genoeg dingen die je wel mag doen. En daarbij werken we met Personal Training ook nog eens nauw samen met de fysiotherapeut.

Plan, spreek af met bekenden, leg het vast met je trainer! Ook hier weer geldt:screen-shot-2015-03-13-at-8-55-56-am

” If you do what you always did, you get what you always got” NO EXCUSES!

Excuus

Zomaar een paar van de synoniemen die ik via www.mijnwoordenboek.nl vond voor het woord “excuus”:

  1. Betuiging van spijt
  2. Genoegdoening voor belediging
  3. Pardon
  4. Reden
  5. SmoesjeEr is altijd wel een reden om het niet te doen
  6. Uitvlucht
  7. Verweer
  8. Voorwendsel

Je snapt wel dat ik het hier heb over de waslijst aan redenen (4), smoesjes (5) en uitvluchten (6) die een mens kan verzinnen om bijvoorbeeld niet die eerste stap naar de sportschool te zetten, die ene avond niet te gaan trainen of toch die zak chips leeg te eten.

Steek even (denkbeeldig) je hand op als je één of meerdere van de volgende smoesjes herkent of zelf hebt gebruikt:

  • “Deze week komt echt hééééél slecht uit, ik heb het super-druk op mijn werk”
  • “Vandaag kan ik écht niet gaan sporten, volgens mij heb ik iets onder de leden”
  • “Ach, ik ben gister ook al niet geweest, dus dan kan ik net zo goed vanavond ook niet gaan. Volgende week weer….”
  • “Ik heb het verdiend vandaag, ik ga lekker voor de TV hangen: Netflix en chill chocolade!”
  • “Mijn hartslagmeter is kapot, dus dan telt het toch niet”
  • “Ik heb nog steeds een beetje spierpijn, volgens mij kan ik vandaag beter niet sporten”
  • “Morgen ga ik en dan sport ik gewoon een half uurtje langer”
  • “Op deze verjaardag / dit feestje ga ik gewoon lekker los, dan begin ik morgen wel weer met lijnen”

Herkenbaar? Waarschijnlijk voor iedereen wel in meer of mindere mate. Voor mij in ieder geval wel…

Redenen om het niet te doen

En het is ook gewoon zo: er is altijd wel een reden om het niet te doen. Er is werk, familie, vrienden, gezin, het bijhouden van je Facebook, hobby, stress, blessure, (slechte) gezondheid, gebrek aan motivatie en ga zo maar door. 

Natuurlijk zitten daar hele legitieme redenen tussen. Als je het druk hebt op je werk, is het ook lastig om tijd te

vinden. Als je worstelt met je gezondheid of terug moet komen van een zware blessure…pfffff, ik weet uit ervaring hoe zwaar het dan kan zijn de draad weer op te pakken.

Maar ik weet ook dat er een groot verschil is tussen een “echte” blessure en een smoesje. En ik denk dat de meesten van ons dat wel weten als we eerlijk zijn. Ben je zielig of vind je jezelf zielig, zou mijn moeder gevraagd hebben. 

En trouwens, ook een “echte” blessure hoeft niet altijd een reden te zijn om gestrekt op de bank te blijven liggen en je vol te proppen met alles wat er in de keukenkastjes te vinden is. Vaak zijn er tal van manieren te verzinnen om toch actief te zijn en gezond te eten: vaak is dit juist een goede manier om sneller te herstellen.

DE reden om het WEL te doen

No-excuses-Duthler-Personal-training-2

Gevraagd naar wat belangrijk is in het leven, weet ik zeker dat de gemiddelde Nederlander “gezondheid” in zijn of haar top 5 heeft staan. Zeker als je al een tijd loopt te tobben met je gezondheid of je jezelf niet fit voelt, weet je hoe belangrijk het is om aan je gezondheid te werken.

Kortom, dat wordt dus sporten! Om actief en energiek te worden, zal ik moeten investeren in mezelf. Sterker nog: stiekem vind ik dat ik het aan mezelf verschuldigd ben om aan mijn gezondheid te werken. Bijna 40 is tenslotte nog geen 80 en zo zou ik me dus ook niet moeten voelen.

Dus: geen smoesjes of uitvluchten meer! Ik wil weer fit worden en zal dus tijd moeten steken in mezelf.

No excuses!

 

 

Duthler Personal Training krijgt van haar klanten gemiddeld een 9.5/10 gebaseerd op 15 stemmen (Bekijk reviews)